Prilagođeno pretraživanje

srijeda, 22. lipnja 2011.

Pretraživanje Interneta


Veličina Indexa tražilice Google

Okviran broj dokumenata u indexu tražilice za vrijeme prvih sedam godina prikazan je ispod:

• Osnivanje poduzeća, Siječanj 1998: 25.000.000
• Kolovoz 2000: 1.060.000.000
• Siječanj 2002: 2.073.000.000
• Veljača 2003: 3.083.000.000
• Rujan 2004: 4.285.000.000
• Studeni 2004: 8.058.044.651

Osim toga, u Lipnju 2005. prema izjavi Googlea postojao je index od 1.187.630.000 fotografija, milijarda usenet članaka, 6.600 kataloga i oko 4500 novinskih izvora.



Od sedmog rođendana poduzeća u Rujnu 2005. veličina indexa se više ne prikazuje na glavnoj stranici. Prema određenim stručnjacima detaljno numeriranje stranica unutar Googleova indexa ne postoji. Google momentalno na svojim stranicama spominje index veličine „više od 8 milijardi web stranica“.

Usluge pretraživanja za portale

Googleova tehnika tražilice s licencom se dodjeljuje raznim internet portalima, kako bi se i tamo omogućilo pretraživanje interneta bez toga da korisnik napušta portal.


Google Appliance

„Google Appliance“ je oblik u kojem Google prodaje vlastitu tehniku tražilice tvrtkama koje je žele koristiti u intranetu. Kod Appliancea se radi o serveru sa predinstaliranim softwareom, koji u mreži tvrtke preuzima ulogu koju inače Google ima unutar World Wide Weba.

Manipulacija rezultata tražilice Google

Zbog njegove značajne pozicije na tržištu, Google je glavni cilj spamminga tražilica, što se popularno naziva Google-Bombing. Kod toga se pokušava dobiti čim bolja pozicija unutar Googleovih rezultata pretraživanja sa čim više ključnih riječi. Ključne riječi korištene kod tog procesa često nemaju nikakve veze sa stvarnim sadržajem stranice. Kod toga se koriste razne tehnike kao što su farme linkova, doorway i Page Cloaking.

Prvi puta je u većem opsegu zamjećena mogućnost manipulacije tražilica u vezi sa „Google-bombom“ koja se odnosila na američkog predsjednika George W. Busha. Ključni pojam „miserable+failure miserable failure“ (katastrofalna pogreška ili jadna propalica) povezan je od strane protivnika Busha sa stranicom koja je prezentirala biografiju predsjednika Busha. Kao uzvrat, pristaše politike George W. Busha pokušale su isto sa biografijom Michaela Moorea.

Manipulacije, koje za cilj imaju poboljšanje Rankinga određene stranice unutar Googleovog index-a nazivaju se „Google-Spamming“. Pokušaj izbacivanja tuđih stranica iz rezultata Googlea naziva se „Google Bowling“.

Google redovito mijenja algoritme prema kojima se određuje Ranking stranica, kako bi otežao zlouporabu. Spammeri usprkos tomu neprestano slijede trendove i svoje stranice odgovarajući tome prilagođavaju novim uvjetima.


Isključivanje stranice iz rezultata pretraživanja zbog neadekvatne optimizacije


U siječnju 2006. objavljeno je da Google želi suzbiti neadekvatne metode optimizacije internacionalnih web stranica. Kao prva posljedica, od strane Googleovog suradnika Matta Cuttsa najavljene su pooštrene mjere borbe protiv Spama. U Njemačkoj i drugim ne-anglo-saksonskim zemljama tražilica je kao posljedicu navedenog postupka iz svog indexa izbacila proizvođača automobila BMW. BMW je optužen za masivno korištenje ključnih riječi (Spam), Doorway Page stranica i JavaScript poveznica pomoću kojih su rezultati pretraživanja nedozvoljenim sredstvima modificirani u vlastitu korist. Stranica BMW-a je nakon nekoloiko dana ponovno primljena u index; nakon što je proizvođač uklonio sporne Doorway Page stranice.

Google - Razvoj Uspješne Tražilice i Kompanije

Google i cenzura u fokusu kritike

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Googleove Usluge i Marketing

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google

Nema komentara: