Prilagođeno pretraživanje

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google




Efikasna uporaba tražilice pomoću filtara i operatora

Uz jednostavnu pretragu, Google nudi i mogućnost proširene pretrage, tj. primjenu određenih filtara.

Jednostavna pretraga kod unosa standardno koristi boolski operator „i“ (Konjunkcija: „i“ ili „+“ kod unosa više pojmova). Kod tog procesa traže se svi dokumenti u kojima se spominju traženi pojmovi.
Uz PageRank kod navedenog procesa rezultati se boduju i prema lokaciji ključnih riječi, tj. nalaze li se one u naslovu stranice, imenu dokumenta, zapisu, natpisu ili običnom tekstu.

Uz boolsku standardnu vezu „i“ može se koristiti i boolski „ili“ (Disjunkcija OR„|“). Primjer: „plaža OR beach“. Google kod toga obraća pozornost na sve riječi koje se nalaze unutar OR lanca. U slučaju ako je na raspolaganju više riiječi, one se povezuju sljedećim principom: „riječ 1 OR riječ 2 OR riječ 3 ...“. Kod tražilice funkcionira samo sljedeći normativni oblik, umjesto npr. (voziti auto) OR (letjeti zrakoplovom) mora se unijeti sljedeći oblik (auto OR letjeti) (zrakoplov OR voziti) (voziti OR letjeti).

Da bi se pretraga ograničila na manji broj pojmova, pretragu je moguće obaviti po egzaktnim frazama. Traženi pojmovi se tada ne pojavljuju bez reda u dokumentu, već se moraju pojaviti u točno definiranom redoslijedu kako bi se dokument u kojem se nalazi prikazao među rezultatima. Fraze se definiraju navodnicima, npr. „kompanija Google“. Ne traže se dokumenti u kojima se negdje odvojeno nalaze pojmovi kompanija i Google. Traže se samo dokumenti u kojima se nalazi sintagma „kompanija Google“. Po želji se umjesto riječi može koristiti i *. Pomoću * u tom slučaju, samo se osigurava prostor za riječ koja će se definirati prema kriterijima koje određuje Google pomoću informacija koje je dobio od korisnika.

Kao daljnji kriterij isključivanja koristi se minus „-“. Npr. „Hannibal -Lecter“. Navedeni kriterij traži vojskovođu iz Antike i istovremeno isključuje filmski lik imena „Lecter“.

Svim navedenim funkcijama može se pristupiti u obliku formulara linkom „napredno pretraživanje“. Takođe se zahvaljujući navedenom formularu mogu koristiti još preciznije definirani kriteriji.

Često korištena pretraga pomoću tzv.“Wildcarda“ unutar Googleova indexa nija moguća. Tako se npr. kod pretrage za pojmom „Googl“ ne traže pojmovi „Googlin“ ili „Googler“. Pretragu je moguće obaviti s maksinalno 32 pojma (u obliku pojedinačnih pojmova ili fraze). Navedena opcija je korisna za traženje raznih modifikacija određenog teksta. Zahvaljujući tim opcijama moguće je kreiranje veoma preciznih upita. Rezultati upita su najčešće bolji, ukoliko se postavi relativno inteligentan upit, ukoliko upit nema smisla, ili je banalan, rezultati su najčešće neupotrebljivi.

Google - Razvoj Uspješne Tražilice i Kompanije

Tehnika Rada i Pozicioniranje Rezultata Tražilice Google

Google i cenzura u fokusu kritike

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Googleove Usluge i Marketing

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google

Nema komentara: