Prilagođeno pretraživanje

ponedjeljak, 13. kolovoza 2007.

Geotermalna Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje



Geotermalna energija - 14 % vlastite energijske potrebe Costa Rica pokriva vulkanskom elektranom Miravalles. Pomoću u Zemlji uskladištene geotermalne energije, navedena mala južno-američka zemlja pogoni elektranu pokraj vulkana. U unutrašnjosti Zemlje vlada temperatura viša od 5.000 ºC. Čim voda prođe kroz pukotine na površini Zemlje u unutrašnjost, ona se pretvara u vruću vodenu paru. Preko cjevovoda već spomenuta para dovodi se u elektranu. Ona tamo pogoni turbinu. A turbina pogoni generator koji stvara električnu energiju.

Geotermalna energija iz vulkana – kako iz kišnice i vulkana nastaje električna energija

Tropska klima i mnogi vulkani u Costa Rici stvaraju idealnu pretpostavku za pretvaranje topline Zemlje (Geotermalne energije) u električnu energiju. Kišnica koja prolazi kroz pukotine u Zemlji se toliko jako zagrijava, da od nje nastaje vodena para. Navedena vodena para se sakuplja u malenim šupljinama, zbog čega dolazi do visokog pritiska. Cijevi dužine do 3.000 metara kroz malene rupice uvlače vodenu paru iz unutrašnjosti Zemlje. Ona se zbog visokog pritiska doslovno katapultira na zemljinu površinu. Na površini se vodena para dalje provodi cijevima. Maleni cilindri u tim cijevima odjeljuju vodenu paru od vode, jer je za stvaranje električne energije važna samo 250 ºC vruća vodena para. Pomoću crpki se vodena para iz cilindara dovodi do centralne elektrane. Vruća para dolazi do turbina koje pogone generatore – princip sličan vodenici. Generator na taj način stvara električnu energiju pomoću geotermalne energije.

Kod navedenog procesa para gubi energiju u turbinama: ona se hladi i pretvara u vodu (kondenzira). Navedeni „otpadni produkt“ se drugim cjevovodom vraća u Zemlju, gdje se voda ponovno zagrijava.

Geotermalna energija iz vulkana – Zemlja : pravi izvor energije

Naša Zemlja se sastoji od više slojeva. U njezinoj sredini se nalazi zemljina jezgra. Ona se sastoji od željeza i nikla. Jezgra može postići temperaturu do 5.000 ºC, ali zbog visokog pritiska metal u njoj ipak ostaje čvrsti. Sljedeći sloj je zemljina kora, na kojoj mi živimo. Na određenim mjestima kore postoje mjesta iz kojih izlazi magma. Čim magma stigne na površinu Zemlje, više se ne naziva magma, već lava. Od nakupina lave, u više tisuća godina mogu nastati kompletne planine– vulkani. Zbog visokih temperatura u unutrašnjosti, na tim mjestima se kamenje zemljine kore zagrijava.

Države sa mnogo vulkana električnu energiju stvaraju iz tzv. geotermalne energije, tj. U Zemlji „uskladištene“ topline. Primjer za to je Costa Rica i elektrana uz Miravalles – uz taj vulkan stoji i istoimena elektrana. Navedena elektrana zahvaljujući geotermalnoj energiji pokriva oko 14 % energijskih potreba te malene južnoameričke države.

Popravak električnih vodova – akcija u visini
Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta
Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Čelični divovi – tajni razvoj nuklearnih podmornica
Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

Nema komentara: